Biografie van Eddy Heyrman alias "Clown Rocky"

Zo zijn er geen twee....

Clown Rocky werd op 7 maart 1953 geboren als Eddy Heyrman in Berchem (Antwerpen). Na de eerste levensjaren vonden zijn ouders een vaste stek in Zwijndrecht. Al van kindsaf had Eddy de microbe te pakken om zich te verkleden en op de zolder zelf actjes op te voeren en toneelstukjes te spelen.

Na het afsluiten van de lagere school ging Eddy direct aan de slag in een plaatselijke meubelfabriek waar hij ruim 19 jaar zou werken.

Op de befaamde Aarbeifeesten in Melsele zag Eddy de nu reeds overleden Gust Lancier aan he werk en toen wist Eddy meteen: "dit wil ik later doen !! Mensen amuseren, mensen aan het lachen brengen".

Vanaf 1969 begon Eddy zon in zijn vrije tijd langzaam optredens op te bouwen als animator bij een orkest, als presentator van diverse showavonden en rolde zo in de showbusiness. Stiekem stond hij na de voorstelling van de Antwerpse "Ancienne Belgique" te wachten op Gaston Bergmans en alle andere artiesten die daar optraden... om toch maar een glimp te kunnen opvangen en contact te kunnen leggen met Gaston Bergmans. Deze laatste raadde hem aan om eens contact te nemen met Marc Robert - tekstschrijver van "Oud België" - die Eddy dan ook doorverwees naar de tekstschrijver Frans Buermans (+). Beide leerden hem zo de kneepjes van het vak. Tal van sketches en teksten bezorgde deze laatste aan Eddy Herman die met dit materiaal dan showavonden en seniorennamiddagen opvrolijkte... aan de zijde van diverse Antwerpse artiesten (Wim van den Begin, Lucienne & Yvonne Steiner, Judy & Charly Sax enz...) Shows werden verzorgd met het toen zéér bekende illusionisten duo Borah & Sandy (+) en Gert haeghe (nu beter bekend als Garry Hagger)

Ondertussen werkte Eddy zich ook op in het carnavalmilieu en schopte het zelfs tot Prins carnaval van Soest omdat het leger destijds in Duitsland een vertegenwoordiger zocht ... Gedurende 14 jaar volgde Eddy prinsenparades en werd zo geïntegreerd in de FEN (Federatie Europese Narren) waarvan hij provinciaal voorzitter werd van de provincie Oost Vlaanderen...

Bijna iedere vrije avond en vrij weekend werd zo langzaam ingevuld door optredens, met de autobus tot in Nederland toe waar Eddy dagelijks optrad aan de zijde van wijlen Tony Bell. Etienne Thienpont (+) van het gelijknamige impressariaat raadde Eddy aan om met een poppenkast te starten en zo kindernamiddagen te verzorgen. Jaren werd met dit impressariaat samengewerkt en stillaan begon Eddy Herman ook een passie te ontwikkelen voor het circus. Was er een circus in de buurt dan zou Eddy dit steevast gaan bezoeken. Dankzij het accrobatenduo Lena en Raoul kwam hij dan ook terecht bij een Frans circus (waar hij de vervanging deed van een goede vriend en collega: Arturo Cardini) dat her en der toerde in Vlaanderen

Zo ontmoet hij dan Louis Roofthooft (+), de toenmalige directeur van de Olmense Zoo. Deze laatste stelde Eddy voor om de presentatie en de regie op zich te nemen van het circus dat in dit dierenpark stond opgesteld gedurende 7 maanden... jammer genoeg was dit niet te combineren met zijn job in de farbiek... en Eddy's hart bloedde... iets wat zijn droom was kon niet in vervulling gaan...

Toen het in 1986 plots bergaf begon te gaan met de meubelfabriek en er grote afdankingen gebeurde was Eddy Herman bij de slachtoffers... maar zijn droom ging dan toch in vervulling... gedaan met het eentoninge bandwerk en direct kon Eddy aan de slag als presentator en regisseur van het Circus Maritime in de Olmense Zoo. 7 maanden per jaar werd dit zijn nieuwe full-time job waar hij zich kon inleven in het circusleven en tal van ervaringen opdeed. Mede door toedoen van deze circuservaring werd Eddy Herman dan ook jaarlijks uitgenodigd op het befaamde internationale Circusfestival van Monte Carlo. Ondertussen werd de agenda meer en meer gevuld en zijn boekingen werden toen reeds overgenomen door Patrick Goossens.

Lees verder op pagina 2